Door corona kwart bedrijven in geldnood

De economen van de ABN AMRO concluderen in een onderzoek dat meer dan een kwart van de Nederlandse bedrijven in acute geldnood dreigen te komen door de crisis die corona met zich meebrengt. Dit speelt vooral in de zakelijke dienstverlening en ook in de bouw en de vrijetijdssector (bijvoorbeeld horeca- en reisbedrijven). Echter zeggen de onderzoekers van ABN AMRO dat geldnood niet meteen failliet betekent. Ze kunnen overeind blijven door leningen en extra steun van de overheid.

De reden dat de zakelijke dienstverlening het minst goed ervoor staat komt mede doordat hier minder aandacht voor is dan bijvoorbeeld voor de horeca, reisindustrie en retail. Volgens de ABN AMRO is er te weinig aandacht voor bedrijven in de zakelijke sector die in de problemen zitten.

In de zakelijke sector trekt onder andere de beveiligingsbranche aan de bel. Veel opdrachten zijn opgedroogd, denk aan het gebrek aan evenementen. Deze bedrijfstak stelt dat zeker 30% van de omzet hierdoor is weggevallen. Dit is in sommige gevallen nog veel meer. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche wordt de beveiligingsbranche te weinig gesteund. De steun blijft volgens hem tot nu toe uit. Een van de zorgen bij deze sector is dat werknemers ander werk gaan zoeken en bedrijven ermee stoppen. Hierdoor zal er geen capaciteit meer zijn wanneer de vraag naar beveiligers weer gaat stijgen.

Aanbevolen artikelen